Branche Recyclingbedrijven
LandNederland
Regio Niet-locatiegebonden
Geverifieerd
Registreer u om meer informatie over het bedrijf te zien, zoals FTE, Rechtsvorm en meer
Het betreft hier de uitontwikkeling van een nieuwe technologie om witte fosfor terug te winnen uit as van zuiveringsslib en beendermeel, verder te noemen het procedé. De onderneming is een Nederlandse technologie start-up opgericht in 2020. Haar missie is om het procedé naar commercieel niveau te tillen en internationaal uit te rollen. Er zijn al grote stappen gezet. De drijvende kracht is een scheikundig ingenieur die ook ontwerper is van dit gepatenteerde procedé.
Achtergrond
Fosfaat / Fosfor lineair gebruik – eindige voorraden. Van de Nederlandse fosfaatimport gaat 35% verloren via het slib van afvalwaterzuivering. Deze fosfaat, als onderdeel van een afvalstof, wordt lineair gebruikt. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het over enkele jaren wettelijk verplicht om fosfaat uit slib te recyclen. Nederlandse en Belgische waterschappen zien de recycling als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wereldwijd is er veel aandacht voor.
Kansen
Grootschalige Fosfaat / Fosfor recycling uit de verbrandingsas van zuiveringsslib is nog niet gerealiseerd, ondanks de druk van de komende wettelijke verplichting. Tal van recyclingstechnologieën zijn in ontwikkeling; een enkele zit op TRL8. Deze zijn meestal gebaseerd op zure uitloging, scheiding, reiniging en indikking. Dit vraagt veel chemicaliën, grote installaties, is kostenverhogend en levert vaak grote hoeveelheden reststoffen. Thermische methoden zijn energie-intensief, hebben een grote CO2-afdruk (bv Thermphos in Vlissingen, tot 2012). Voor een redelijk rendement zijn (ongewenste) aanpassingen op de waterzuivering vereist.
Branche Recyclingbedrijven
LandNederland
Regio Niet-locatiegebonden
Geverifieerd
Registreer u om meer informatie over het bedrijf te zien, zoals FTE, Rechtsvorm en meer