Je wilt jouw organisatieadviesbureau verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van organisatieadviesbureaus eruit ziet. Door de vele veranderingen voor zakelijke organisatie is er momenteel een gouden markt voor organisatieadviesbureaus.
Cybersecurity en agile werken zijn maar een tweetal voorbeelden van actuele uitdagingen voor organisaties. Door gebrek aan kennis binnen de organisatie wordt er veelal een specialistisch bureau ingeschakeld, die ervoor zorgt dat alles in goede banen wordt geleid.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de sector zakelijke dienstverlening, waartoe een organisatieadviesbureau behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 4,5 tot 5,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector zakelijke dienstverlening? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportEr zijn jaarlijks vele starters in de branche, waardoor er ook veel bedrijven met slechts één werkzaam persoon zichtbaar zijn. Bij een bloeiende economie is de vraag naar organisatieadviseur groot.
In cijfers weergegeven zag het aantal organisatieadviesbureaus er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden organisatieadviesbureaus ook veel groei- en overnamekansen.
Rabobank schat in dat organisatieadviesbureaus met een keurmerk een gunstige concurrentiepositie hebben. Sinds enkele jaren is dit keurmerk ingevoerd door de branchevereniging om de kaf van het koren te scheiden. Voldoe je als organisatie aan de aangescherpte regelgeving op het gebied van ethiek, integriteit en kwaliteit, dan heb je een poot om op te staan.
Door verschillende specialisaties aan te bieden sta je als adviesbureau sterker. Er is steeds meer vraag naar totaalconcepten, zodat er een overeenkomst met één samenwerkingspartner hoeft te worden gesloten. Denk aan kennis over organisaties en management in het algemeen, aangevuld door specialistische IT-kennis, juridische vaardigheden of marketing skills, aldus ABN Amro.
Er zijn veel kleine bureaus (met minder dan vijf werknemers), die grote invloed hebben op de geldende tarieven. Wanneer grote kantoren hoge tarieven berekenen zullen zij buiten de boot vallen De kleinere adviesbureaus bieden ook kleinere prijzen, waardoor de marktconforme tarieven binnen de perken blijven.
Wil je als organisatieadviesbureau extra kans maken op een drukbezette markt, dan zul je onderscheidend vermogen moeten aantonen. Nieuwe businessmodellen, efficiency en duurzaamheid zijn onderwerpen die veel gevraagd zijn door organisaties. Heb je als adviesbureau inhouse kennis over big data, IoT en blockchain, dan zul je al gauw boven de concurrenten uittorenen, aldus ABN Amro.