Je wilt jouw versspeciaalzaak verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van versspeciaalzaken eruit ziet. De versspeciaalzaken staan voor een aantal uitdagende jaren. Samenwerken, fuseren of overgenomen worden kan een toekomstbestendige oplossing zijn.
Het aantal fusies en overnames van versspeciaalzaken schommelt jaarlijks tussen de 10 en 20 transacties. Grant Thornton ziet echter wel een opleving: ‘Puur en alleen naar internationale transacties kijkend zien we een sterke interesse van buitenlandse kopers voor bedrijven actief in de landbouw, bakkerijproducten, vis/vlees/gevogelte, restaurants/pubs, melkproducten, bier, gewasbewerking en voedingsingrediënten’, aldus manager M&A Evert Everaarts van Grant Thornton.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de detailhandel, de sector waartoe versspeciaalzaken behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector detailhandel? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de detailhandel. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportAl een aantal jaar op rij verliest de versspeciaalzaak, zoals de ambachtelijke bakker, groenteboer of slagen, marktaandeel aan de supermarkt. De concurrentie is moordend en supermarkten investeren massaal in de kwaliteit van producten, versconcepten en foodservice. Doordat supermarkten een veel betere inkooppositie hebben, weten zij de versspeciaalzaak op prijs te beconcurreren. Voor de speciaalzaken is het zaak hier een onderscheidend aanbod tegenover te zetten, op het gebied van concept, assortiment, service en kennis.
In cijfers weergegeven zag het aantal versspeciaalzaken er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de versspeciaalzaken ook veel groei- en overnamekansen:
De uitbraak van het coronavirus heeft speciaalzaken een uitgelezen kans geboden om nieuwe klanten binnen te krijgen. Dankzij consumenten die meer thuis zijn en terugvallen op de winkels in de buurt realiseren bakkers, slagers, groentezaken en andere specialisten een omzetgroei van 9 procent, aldus ING.
Online aanbieders als HelloFresh en Willem&Drees brengen de ‘speciaalzaakbeleving’ naar de thuiskeuken met niet-alledaagse gerechten en producten. Kortom: het foodaanbod groeit en de grenzen tussen kanalen vervagen. De term ‘speciaalzaak' wordt synoniem aan concepten die snel inspelen op de wensen van de veeleisende consument.
Lokale biologische en duurzame streekproducten met een herkenbare oorsprong versterken de binding met de regio. Hierbij geldt volgens ABN Amro: hoe korter de keten tussen ‘grond’ en ‘mond’ en hoe zichtbaarder het ambacht en vakmanschap, hoe groter het vertrouwen van de consument. Versspeciaalzaken staan sterker door meer samenwerking met boeren en fabrikanten: het biedt hen het visitekaartje bij uitstek voor de agri/foodsector. Maar samenwerking is ook mogelijk met andere speciaalzaken, horeca of zelfs supermarkt. Zo kunnen ondernemers gezamenlijk een foodbestemming creëren met een complementair (gemaks-)assortiment.
Het moment van aankoop valt steeds vaker samen met het moment van consumptie. Kleinere verpakkingen, kant-en-klaarmaaltijden en take-away producten winnen marktaandeel. Ervaringen en reviews worden gedeeld via social media. Bepalend wordt de communicatie met de klant via de juiste devices (omnichannel dienstverlening), het optimaliseren van de distributie (thuisbezorgen) en het gebruiken en analyseren van de juiste data (ken je klant).