Je wilt jouw bouwmarkt verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van bouwmarkten eruit ziet. Er was een enorme stijging zichtbaar, omdat mensen ten tijde van de pandemie het woongenot wilde vergroten. Inmiddels is de groei omgezet in krimp en zal er voornamelijk online bij de bouwmarkten worden verkocht.
Het aantal overnames is al jaren enigszins stabiel en dit zal naar verwachting ook niet escaleren op korte termijn. Dit heeft met name te maken met verschuiving van de consumentenuitgaven. Waar eerst de focus lag op het optimaliseren van de woon- en werkplek, zal dit nu langzamerhand weer richting horeca & leisure gaan.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de detailhandel, de sector waartoe een bouwmarkt behoort, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,3 tot 3,5 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningWil je een bedrijf kopen of een bedrijf verkopen in de sector Bouw & Installatietechniek? Met deze Brookz Sectormonitor willen wij kopers en verkopers feiten, cijfers en een vooruitblik presenteren die inzicht geven in het aantal transacties, de waarde-ontwikkeling van bedrijven en de laatste trends en ontwikkelingen in de Bouw & Installatietechniek. Want bij ieder koop- of verkooptraject geeft een gedegen voorbereiding rust, overzicht en structuur.
Download rapportIn tegenstelling tot vele andere branches zijn er bij bouwmarkten juist weinig starters en eenpitters. De meeste bedrijven behoren tot ketens en bestaan vooral uit grotere teams met meer dan vijf werknemers.
In cijfers weergegeven zag het aantal bouwmarkten er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de bouwsector ook veel groei- en overnamekansen:
Voor bouwmarkten is er nog veel ruimte voor innovatie, aangezien nog lang niet alle producten online verkrijgbaar zijn. Grote ketens verkoop kleine zaken online, maar er zijn ook bouwmarkten die het online segment nog niet hebben ontdekt. Hier liggen grote kansen voor de winkels, aldus ING.
Een multifunctionele woonomgeving en een comfortabele werkplek. Voor de consument is het belangrijker geworden om zaken op te knappen en de leefruimte, zowel binnen als buiten, volkomen naar wens te maken. Verven, bouwen, repareren en stylen: de consument weet de bouwmarkt wel te vinden, zo schrijft de ABN Amro.
De bouwmarkt wordt veelal gebruikt om gereedschappen, verf en materialen te halen. Het assortiment wordt steeds duurzamer en de consument vindt bewust leven bepalend. Houten of gerecyclede materialen, duurzame verf en vintage meubels opknappen.
Gereedschappen huren bij de bouwmarkt is in toenemende mate populair. Het voorkomt de aanschafprijs van materialen, bespaart opslagruimte en zorgt ervoor dat er niet na eenmalig gebruik een apparaat in de schuur ligt.