Je wilt een camping kopen of verkopen? Dan is het goed om te weten hoe de overnamemarkt op het gebied van campings eruit ziet.
Jaarlijks wisselen er tussen de vijf en tien campings in Nederland van eigenaar of gaan twee camping-ondernemers een samenwerking aan middels een fusie. Qua absolute aantallen geen grote cijfers, maar procentueel gezien is dat jaarlijks ongeveer 0,10 procent van het totaal aantal campings.
Er zijn vele manieren om een bedrijf te waarderen. Een veelgebruikte methode om de waarde van een bedrijf uit te drukken is “een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).
In de hotel, recreatie en toerisme, de branche waartoe campings behoren, geldt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een indicatieve bandbreedte van de EBITDA-multiple van 2,7 tot 3,8 gehanteerd. De gemiddelde EBITDA-multiple over alle sectoren in het MKB is 4,75.
De waardering van een bedrijf is vaak het startpunt voor de onderhandelingen tussen koper en verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. Waardering en prijs zijn dus twee verschillende grootheden. Naast de waardering wordt de prijs ook bepaald door eventuele schaarste op de markt, onderhandelingsmacht van de partijen, de strategische waarde van het bedrijf voor de koper en mogelijke synergie-effecten voor de koper (kostenbesparingen, inkoopvoordelen).
Doe de berekeningIn cijfers weergegeven zag het aantal campings er in 2023 als volgt uit (CBS):
Een aantal trends en ontwikkelingen zorgen de komende jaren onvermijdelijk tot veranderingen, maar bieden de campingsector ook veel groei- en overnamekansen:
De interesse voor off-grid leven neemt toe, met name bij millennials en de generatie hierna. Wonen vanuit een camper, zonder altijd gas, elektra & water voorhanden te hebben. Vaak hebben ze wel een noordaccu, maar voor de rest is het overleven en zoeken naar het volgende oplaadpunt. Voor ondernemers is het vooruitzicht dat investeringen in lithiumaccu’s en solar hun vruchten gaan afwerpen.
Kamperen zonder gebruik van glasflessen en het gebruik van circulaire tenten, dat is waar vraag naar is door de gemiddelde kampeerfan, volgens ANWB. Door duurzame materialen te gebruiken en het productieproces aan te passen, kan er minstens 100.000 liter drinkwater worden bespaard, pér tent!
Campings kunnen inspelen op de behoefte aan luxe en comfort (glamping). Hierbij kunnen ze zich laten inspireren door de hotelbranche. Zo kunnen ze gasten aan zich binden met een op maat gesneden aanbod en extra services: van flexibel in- en uitchecken, een ontbijtservice en een kinderoppas tot massages en arrangementen met leuke attracties en activiteiten in de omgeving. Kansrijk is ook het inzetten van lokale experts; deze kunnen door gasten worden ingehuurd om een rondleiding, (stads-)wandeling of bezoek aan een evenement te verzorgen.
Naast de typische kindercampings of juist 50-pluscampings, duiken er ook steeds meer andere kampeervoorzieningen met een thema op. Kampeermagazine zegt: 'Denk aan een jongerencamping, natuurcamping of juist een locatie voor mensen die het luxueuze glamping wel kunnen waarderen.'