Veel ondernemers spelen met het plan om hun bedrijf te verkopen. Er is veel gaande in de wereld van de retail en de externe omgeving. Het consumentgedrag is veranderd, de klantreis loopt totaal anders dan in het verleden en de aanbiederszijde is ook volop in ontwikkeling.
De vooruitzichten lijken onzeker en dan stel je jezelf de vraag of je onderneming nog wel verkoopbaar is. Een goede winkel is nog steeds verkoopbaar, ook in economisch mindere tijden.
Waar moet je winkel aan voldoen bij verkoop?
Er zijn een aantal basisfactoren die hier heel bepalend in zijn. De drie belangrijkste zijn:
- De kwaliteit van de locatie
- De kwaliteit van het winkelconcept (online/offline propositie)
- Omzet/rendement
Kwaliteit locatie
Bij de kwaliteit van een locatie hoef je niet gelijk te denken aan een A1-locatie. Belangrijk is dat de omgeving waar je in gevestigd bent past bij het type onderneming dat je exploiteert. Dat kan inhouden dat een locatie waar veel passanten komen een randvoorwaarde is, maar het kan ook een aanloopstraat zijn waar je goed kunt functioneren of zelfs een solitaire locatie.
Kwaliteit winkelconcept
Een open deur, maar wel heel belangrijk. In hoeverre is de onderneming die je exploiteert actueel en interessant genoeg voor een kopende partij? Niet alleen omzet is daarin bepalend. Denk hierbij aan collectieopbouw (merken), winkelbeeld/winkelconcept, actief ondernemerschap (zichtbaarheid en aanwezigheid in de markt, actueel klantenbestand en een goede online propositie).
De online/offline propositie wordt steeds belangrijker. Een webshop is hierbij niet per se een randvoorwaarde. De klant moet zich herkennen in je winkelconcept en wil dat doen op de plekken waar hij/zij zich oriënteert.
Omzet of rendement?
Niet de omzet is bepalend voor de kans van slagen bij een verkoop, maar het rendement van jouw winkel. Een goed rendement in een onderneming die zich over een langere periode bewezen heeft in zijn marktgebied is interessant voor een koper.
Zowel starters, maar ook ondernemers met meerdere filialen, kiezen vaak voor een overname vanwege de reeds verworven marktpositie.
Verkoopklaar maken van je onderneming
De verkopende partij is zich vaak niet bewust van het belang om een actuele en toekomstgerichte winkel te exploiteren. Vaak nemen ondernemers onbewust gas terug in de laatste jaren van hun loopbaan. De kansen op verkoop kunnen hierdoor substantieel afnemen.
Ik adviseer ondernemers dan ook om nog eens kritisch naar hun bedrijfsvoering te kijken en waar van toepassing verbeteringen door te voeren voordat je je bedrijf op de markt brengt. Waar ben je goed in en waar kun je verbeteren? Optimaliseer je collectie, moderniseer je winkel en zorg voor een actueel businessmodel. Zorg dat je zowel offline als online sterk staat en dat je klanten een toegevoegde waarde biedt.
Een verkooptraject: hoe lang duurt dat?
De duur van een verkoopproject kan sterk variëren. Het is afhankelijk van factoren als fiscale aspecten en de financiële positie van de ondernemer. Als er geen fiscale complicaties zijn, duurt het traject meestal tussen minimaal één tot drie jaar.
Hierbij is de voorbereidingsfase cruciaal. Voordat je de verkoop in gang kunt zetten, ben je soms al twee tot drie maanden verder. Daarna volgt de zoektocht naar kopers, kennismakingsgesprekken, en uiteindelijk de onderhandelingsperiode.
Advies voor professionals die overwegen een winkel over te nemen
Blijf kritisch kijken naar de kwaliteit van de locatie en het concept. Zorg voor een onderscheidende winkel en maak een goed plan. Er zijn nog steeds veel mooie kansen in de retail, ondanks de uitdagingen.
Het is belangrijk om niet vast te houden aan traditionele methoden. De wereld is veranderd, en je moet je aanpassen aan de nieuwe realiteit. Een sterke online propositie naast je fysieke winkel is tegenwoordig onmisbaar.