Bedrijfsovernames verlopen momenteel soepeler. Ondanks of juist dankzij deze crisistijd? Volgens Tom Beltman, managing partner bij Marktlink, is het dat laatste: iedereen is beter bedacht op verrassende wendingen.
Een bedrijf is altijd dynamisch, niet statisch. In ieder langdurig proces gaan er gegarandeerd dingen anders dan vooraf verwacht. Ook in overnametrajecten. Het resultaat van het lopend boekjaar kan tegenvallen. Die ene mooie opdracht valt misschien iets later dan gepland. Of de bank stelt toch andere eisen dan gehoopt. Er kan van alles gebeuren.
Dat was altijd al zo. In het ‘oude normaal’ werden mensen daardoor verrast, terwijl het eigenlijk helemaal niet zo gek is. Dankzij alles wat er nu gaande is in de wereld, zijn mensen op voorhand beter op verrassingen voorbereid. Dat zien wij ook in overnametrajecten: het zorgt ervoor dat men er makkelijker en flexibeler mee omspringt. Partijen vinden elkaar beter.
Minder dealbreakers
Bij Marktlink zien we dat echt in de praktijk. Nog vóór de coronacrisis startten we bijvoorbeeld een traject met een ondernemer. Hij wilde geen earn-out. Maar - mede door corona - hadden uiteindelijk alle voorstellen een dergelijke component en uiteindelijk bleek hij er toch wel voor open te staan. We zien daarnaast dat kopers vaak echt bereid zijn om door corona-effecten heen te kijken. Minder factoren vormen direct een dealbreaker.
De beste oplossing voor alle partijen
Een goede 'toolkit' is onmisbaar in overnametrajecten in deze tijd. In elke deal komen er namelijk verrassingen boven water. De meeste issues zijn van alle tijden, en hebben geen directe link met corona. Maar meer dan in andere tijden zijn partijen nu geneigd om samen tot overeenstemming te komen. Zeker met een ervaren adviseur, zoals die van Marktlink, aan tafel.
Er zijn oplossingen waarmee de belangen van beide partijen - koper en verkoper - goed gediend worden. Het is vaak zo dat partijen een gezamenlijke toekomst na een transactie goed voor zich zien, maar ze het juist moeilijk vinden om tot de juiste transactievoorwaarden te komen. De meeste ondernemers zijn daar nou eenmaal niet zo in thuis. En dat is precies waar specialisten goed bij kunnen helpen: om samen met een goed gevoel die transactie af te ronden.
Wind in de zeilen
Die vlieger gaat niet helemaal altijd op. Er zijn volgens de gegevens van Marktlink tien tot twintig procent 'coronaverliezers': bedrijven met een resultaatdaling van veertig procent of meer. Voor hen is het niet verstandig om nu de markt op te gaan. Maar: tien tot twintig procent van de ondernemers zag de winst tijdens de coronacrisis juist toenemen. En de overige zestig procent presteert als gebruikelijk.
Ruim driekwart van de bedrijven doet het dus gemiddeld even goed óf zelfs beter dan voor de coronacrisis. Er is volop kapitaal in de markt. En uit de Marktlink Monitor - het jaarlijkse marktonderzoek van Marktlink – blijkt dat zowel de verkoop- als aankoopbereidheid hoger is dan ooit.
Twijfel je over koop of verkoop in deze tijd? In veel gevallen is dat niet nodig. Want: de andere partij kent dezelfde onzekerheden. De kans is groot dat jullie samen tot de beste oplossing komen. Zéker als er een ervaren adviseur aansluit om jullie te helpen.